08.09

Wat is de hardheid van het mes?

Een goed mes is niet alleen scherp, maar ook hard. De laatste van dezeparameters wordtgekarakteriseerd door de meting van de zogenaamde Rockwell-schaal (HRC). Deze meet de weerstand van een bepaald materiaal tegen indrukking. Hoe hoger de HRC-waarde, hoe harder het mes. Messenmet een hogere hardheidzijn beter bestand tegen dof worden, maar ook brozer. Messen met een lagere hardheid zijn minder slijtvast, maar ook flexibeler. Het kiezen van het juiste gereedschap voor onze keuken is uiterst belangrijk zodat we veilig vaak grote en zeer harde producten kunnen snijden, zoals selderiewortel, watermeloen, maar ook wortelen en aardappelen. Dit minimaliseert het risico dat het mes over het voedsel in kwestie glijdt en een verwonding veroorzaakt.

Hoe hard moet het mes zijn?

De hardheid van een mes hangt af van het materiaal waarvan het gereedschap is gemaakt. De HCR-waarde die geschikt is voor verschillende soorten messen is als volgt:

  • Messen met een lage HRC-waarde, in het bereik 50-54, zijn vrij zacht en zijn beter bestand tegen afschilfering en gemakkelijker te slijpen. Ze zijn ideaal voor het werken met zachte ingrediënten zoals groenten, fruit of bepaalde soorten vlees (meestal die in relatief kleine stukjes).
  • Gereedschappen met gemiddelde HRC-waarden, bijvoorbeeld 55-59, zijn het meest toepasbaar, omdat ze gebruikt kunnen worden voor het snijden van vlees, vis, kaas en groenten.
  • Harde messen, met HRC-waarden tussen 60 en 66 HRC, zijn zeer duurzaam, maar moeten vaak speciaal geslepen worden. Ze zijn het meest geschiktvoorhet hanteren van zeer hardvoedsel, zoalsvlees dattegen hetbot ofde gewrichten moet wordengesneden, maar ookfruit met een zeer harde schil.

In de thuiskeuken zal middelhard gereedschap het beste werken en zeker nuttig zijn in het dagelijks gebruik voor het bereiden van een verscheidenheid aan gerechten.

Let ook op andere kenmerken van het gereedschap

Bij het kiezen van het juiste mes moet je ook letten op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De hardste messen zijn gemaakt van wolfraamcarbide, een extreem taaie grondstof maar met een hoge mate van brosheid, terwijl de messen met de laagste HRC-waarden gemaakt zijn van roestvrij staal. Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan de dikte van het lemmet - over het algemeen moet gereedschap vrij dik zijn, zodat het niet zijwaarts buigt tijdens het snijden. Bovendien moet zowel de volledige afwerking als het uiteinde van het lemmet gelijkmatig en vrij van defecten zijn, wat zowel onze veiligheid als de efficiëntie van het snijden van voedsel beïnvloedt. De producten in het assortiment van onze online shop, zoals de Solingel messen met een lengte van 9 centimeter in vele kleurvarianten, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het schillen van fruit en groenten, zijn perfect voor in de keuken.

Bekijk de producten in ons assortiment en lees onze andere blogposts:

- Keukenmessen

- Houten blokmessen

- Diner servies

- Broodbakmachine

- Wat zijn de verschillende soorten kaasmessen?

- Waarin onderscheidt Zwieger bestek zich?

Onze Producten

Nieuws
|
Bestsellers
|
Promoties
Laden...